Mina sidor
A-kassan > Medlemskap > Därför ska du bli medlem

Därför ska du bli medlem

Förhoppningsvis behöver du aldrig förlora jobbet. Men med ett medlemskap i a-kassan har du ett ekonomiskt skydd om det skulle hända. Ett medlemskap i a-kassan är en trygghet under hela ditt yrkesliv och lönar sig snabbt om du skulle bli arbetslös.

Vi försäkrar det mesta – vårt hem, vår bil, vår båt och våra djur. Inte för att vi förväntar oss att det ska hända något, utan för att vi ska ha råd om det händer. På samma sätt kan du försäkra din inkomst med ett medlemskap i a-kassan.

5 skäl att bli medlem i a-kassan:

  • Du kan fokusera på att söka nytt jobb i stället för att oroa dig över privatekonomin om du blir arbetslös. A-kassan täcker upp till 80 procent av din tidigare lön i upp till 300 dagar.
  • Du kanske vågar byta jobb när du vet att din ekonomi går ihop även om du skulle förlora provanställningen eller vara sist in om din arbetsgivare behöver säga upp personal.
  • Hyresvärden eller banken kan kräva att du är medlem i a-kassan för att du ska få ett hyreskontrakt eller ett lån till bostadsrätt.
  • Du som är med i facket kan bara få ersättning från deras inkomstförsäkring om du är med i a-kassan.
  • Det är en prisvärd försäkring. Om du blir arbetslös och får den högsta möjliga ersättningen under tre månader, så motsvarar det alla medlemsavgifter du betalar in till a-kassan under ett helt yrkesliv.

Det lönar sig att gå med tidigt

Du kan gå med i a-kassan redan första dagen på jobbet. Det är bra att gå med i a-kassan så tidigt som möjligt eftersom du måste ha varit medlem i minst 12 månader för att kunna få upp till 80 procent av din tidigare lön.

Medlem i både a-kassan och facket - ett ännu bättre stöd

Du som är eller blir medlem i vår a-kassa kan även ansöka om medlemskap i facket Handels. Att vara medlem i både a-kassan och förbundet innebär att du har tillgång till stöd och hjälp i arbetslivet oavsett om du jobbar eller är arbetssökande. Här kan du läsa mer om fördelarna med att vara med i facket.

Uppdaterad: 27 april 2023