Mina sidor
A-kassan > Ersättning > Regler och villkor > Föräldraledighet

Föräldraledighet

Du kan inte få ersättning från a-kassan för den tid som du är föräldraledig. För tid du är föräldraledig eller behöver vabba söker du ersättning från Försäkringskassan. 

Om du söker ersättning efter föräldraledighet kan det vara bra att veta att vi i vissa fall kan bedöma din rätt till ersättning på det arbete du hade innan föräldraledigheten. 

Arbetslös och föräldraledig 

Du kan inte få ersättning från a-kassan för den tid som du är föräldraledig eller vabbar. Det gäller oavsett om du ansöker om föräldrapenning från Försäkringskassan för den tiden. Det är därför viktigt att du alltid fyller i den tid du varit föräldraledig på dina tidrapporter. 

Föräldraledig del av vecka 

Om du är föräldraledig under en del av en vecka kan du ha rätt att få ersättning för den tid du varit arbetslös. Om du kan få ersättning och hur många ersättningsdagar du kan få beror på hur många timmar du var arbetslös just den veckan. 

Föräldraledig på helger 

Du kan ta ut föräldrapenning på lördagar och söndagar utan att det påverkar din ersättning från a-kassan, men kom ihåg att fylla i föräldrapenningen på dina tidrapporter. 

Arbetslös efter föräldraledighet 

Om du är arbetslös efter att ha varit föräldraledig kan vi i vissa fall bedöma din rätt till ersättning på det arbete du hade innan föräldraledigheten.  

Vi kan hoppa över månader du varit föräldraledig minst halva tiden under förutsättning att något av följande villkor är uppfyllda: 

  • Barnet var under 2 år när du var föräldraledig. 
  • Du har tagit ut föräldrapenning för samma tid. 

Månader du arbetat 60 timmar eller mer under föräldraledigheten kan inte hoppas över, utan räknas istället in i bedömningen av din rätt till ersättning. Vi kan som mest hoppa över 5 år med föräldraledighet.

Uppdaterad: 18 januari 2023