Mina sidor
A-kassan > Aktuellt > Nya regler om återbetalning av ersättning

Nya regler om återbetalning av ersättning

Riksdagen har beslutat om nya regler för den som får ett beslut om att betala tillbaka ersättning från a-kassan. De nya reglerna gäller från och med den 1 september 2022.

Den som får ett beslut om att betala tillbaka ersättning från a-kassan har 30 dagar på sig att göra det. Med de nya reglerna blir ett beslut om att betala tillbaka ersättning från a-kassan direkt verkställbart. Det innebär att vi kan lämna över obetalda skulder direkt till Kronofogden för indrivning i stället för att skicka inkassokrav eller ansöka om betalningsföreläggande. 

Den som har svårt att betala tillbaka ersättningen på en gång kan fortfarande höra av sig till oss om möjligheten att göra upp en avbetalningsplan. 

De nya reglerna gäller beslut om återbetalning som vi fattar från och med den 1 september. Reglerna gäller både kapitalbeloppet (återkravet) och räntan som du måste betala fram till att återkravet är färdigbetalt.

Så här kan du minska risken för felutbetalning

  • Säkerställ alltid att de uppgifter du lämnar till oss är rätt. Det gäller både de uppgifter du själv lämnar samt de uppgifter som finns i de intyg du skickar in till oss, till exempel i ett arbetsgivarintyg.
  • Meddela oss vid förändringar i din arbetslöshet, till exempel om du börjar arbeta.
  • Fyll i dina tidrapporter rätt. Om du är osäker på hur du ska göra är du alltid välkommen att höra av dig till oss.
  • Kontrollera så att de utbetalningar du fått från oss stämmer.
  • Meddela oss om du tror att du har fått för mycket pengar. 
Publicerad: 31 augusti 2022